home bureau blog contact

Architecten en energieadviseursHelp! Ik wil een huis met lichtmetalen velgen en climate control

Als je een auto gaat kopen weet je in hoofdlijnen wel wat je wilt. Een stadsauto, gezinsauto of sportieve bak. Lekker goedkoop en zuinig of ruim en luxe afgewerkt. Elektrisch, hybride of een echte ouderwetse diesel (met de technologie uit 1980). Nieuw of tweedehands.

Voor huizen geldt hetzelfde. Op basis van je budget en globale wensen weet je wat je zoekt. Maar bij de aanschaf van een (nieuwe) auto blijkt dat je nog veel meer keuze hebt. Climate control, airbags, xenon ledverlichting, alarmsysteem, parkeerfunctie. Fantastisch!

En als je wilt is de financiering ook geregeld.Bij een nieuw huis zijn de opties echter vaak beperkt en bij een bestaande woning worden er al helemaal geen opties aangeboden.

Je koopt een romantische opknapper uit de jaren ’30 (met de techniek van toen) en de aannemer verbouwd het -met enig geluk- naar de maatstaven van de jaren ’70. Verbouwen is voor de meeste mensen namelijk niet hun hobby. Dus het internet afstruinen om uit te zoeken of je een zonneboiler aan moet schaffen of juist een WTW-unit is nogal veel gevraagd. Je hebt tenslotte nog meer te doen bij de aankoop van je nieuwe thuis, Want ook de financiering moet je zelf regelen.

De markt is niet ingesteld op het verkopen van een huis met opties. De makelaars schuiven met vastgoed, de verkoper zie en spreek je niet, de bouwkundige keuring gaat alleen over de basis, de financieel adviseur heeft geen belang bij een groenfinanciering en de aannemer doet gewoon wat de klant vraagt. Architecten en EPA-adviseurs wordt maar zelden iets gevraagd. Waar blijft het aanbod van een renovatie naar een energiezuinig, geld besparend en comfortabel huis? Want laten we wel wezen, alles voor de jaren ’80 valt in geen van deze categorieën.

Geachte ondernemer, er ligt een markt aan uw voeten. Want uiteindelijk willen de meeste huizekopers een ‘droomhuis’ of ‘paleisje’, ze hebben alleen geen idee wat er allemaal mogelijk is.HELP! Hoe fijn zou het zijn als er bij de makelaar een lijst met maatregelen of een uitgewerkt verbouwplan zou liggen met een prijs, besparings- en comfortwinstindicatie. Met een stempel van een bouwkundige en de EPA-adviseur. De financieel adviseur hoeft het stuk alleen nog maar op te sturen naar de geldverstrekker naar keuze, de taxateur staat er volledig achter. De voorgestelde aannemers hebben goede reviews en met één druk op de knop heb je een gedetailleerde offerte aanvraag voor je verbouwing verstuurt naar drie aannemers. Graag een gedetailleerde offerte met een open begroting.

Misschien besluit je toch een aantal zaken zelf te doen. De bouwmarkt in deze ideale wereld biedt gelukkig ook de materialen die je nodig hebt.De gemeente kan de taak op zich nemen om de lokale markt eens flink op te schudden en te stroomlijnen. Een nieuw punt voor op de Duurzaamheidsagenda.


E + R - Architecten en energieadviseurs - Joost van Geelstraat 31, 3021 VK Rotterdam - T: (+31) 06-16539486 - E: info@eplusr.nl