home bureau blog contact

Architecten en energieadviseursHoeveel potjes pindakaas “eten” we eigenlijk per dag?

3.000 PetaJoules?

Uit de cijfers van het Centraal Planbureau blijkt dat we de afgelopen 20 jaar rond de 3.000 PetaJoules (PJ) per jaar verbruiken in Nederland. ‘Dat zegt me helemaal niks’ hoor ik je denken, want Petajoules zijn, net zoals de kilotonnen CO2 waar altijd over gesproken wordt, volledig abstract voor de meesten van ons, waaronder onszelf. Maar voordat je overweegt af te haken: we houden het hier luchtig en proberen deze begrippen voor de verandering eens tastbaar te maken! Daar gaan we…

Alles op één hoop

We beginnen met alle energie die we in Nederland gebruiken op één hoop te gooien: denk aan de energie gebruikt in de industrie, landbouw, visserij, verkeer en transport, woningen, scholen, kantoren etc. Hierbij gaan we er voor het gemak vanuit dat we in Nederland alleen verantwoordelijk zijn voor het energiegebruik binnen onze landsgrenzen en kunnen we de energie die te maken heeft met de import en export van goederen en met internationaal vervoer buiten beschouwing laten. Al deze energie bij elkaar opgeteld is dus 3.000 PetaJoules per jaar.


Pindakaas en diesel

Deze 3.000 PetaJoules worden opgewekt met behulp van verschillende energiebronnen: gas, kolen, olie, waterkracht, biomassa en elektriciteit uit wind en zon. Echter, om ons energieverbruik inzichtelijk te kunnen maken rekenen we dit om naar iets wat we allemaal wel kennen: pindakaas en, voor de grotere getallen: diesel, het spul dat veel mensen in hun auto gooien.

Terug naar de basis: Calorieën tellen

Om onze eigen interne motor aan de praat te houden nemen we energie in de vorm van voedsel tot ons. De meeste volwassenen hebben per dag ongeveer 2400 kcal (kilocalorieën) aan energie uit voeding nodig. Met een potje pindakaas (van 350 gram) ben je er al. Een potje pindakaas heeft ongeveer dezelfde energie-inhoud als één flesje diesel (0,24 liter).

Wekelijks 1500 potjes per gezin

Maar naast ons voedsel gebruiken we natuurlijk veel meer per dag. Om een prettig en comfortabel leven te leiden verbruiken we nog eens 12,75 liter diesel aan energie per dag! Dat zijn 53 potten pindakaas per persoon. Een gezin met 2 kinderen gebruikt dus ongeveer 1500 potjes, oftewel 525 kilo, pindakaas per week aan energie…


Per jaar verbruikt de gemiddelde Nederlander dus een hoeveelheid energie vergelijkbaar met zo’n 5.000 liter diesel. (Vlieg je overigens in de zomervakantie naar bijvoorbeeld Bali dan komt daar nog een slordige 720 liter bij.) Deze hoeveelheid past in ongeveer 29 standaard olievaten. Dit lijkt misschien niet zo veel, maar wanneer je dat vermenigvuldigd met het aantal inwoners van Nederland komt er opens een zeer serieus getal uit rollen:

77.841.726.400 liter diesel…

VLCC’s

Maar hoe maak je die plas diesel nou inzichtelijk? Hiervoor zetten we de VLCC in. De Very Large Crude Carrier-schepen of supertankers zijn zo groot dat ze vrijwel nooit aanmeren. Te groot voor de haven. In dit voorbeeld gebruiken we een standaard VLCC van 330 meter lang en een dekhoogte van 55 meter. Dit schip is ongeveer net zo groot als de Eiffeltoren en kan 200 TOE (Tonne of Oil Equivalent) = 200.000.000 kilo(!) diesel bevatten. Dit lijkt veel, maar om onze energiehonger te stillen zouden er vele in Amsterdam of Rotterdam moeten afmeren. Hoe veel?

325 VLCC’s

(1000 liter diesel = 840 kg =0,84 ton. Een VLCC van 200 TOE = 240.000 m3 = 240.000.000 liter)


E + R - Architecten en energieadviseurs - Joost van Geelstraat 31, 3021 VK Rotterdam - T: (+31) 06-16539486 - E: info@eplusr.nl