home bureau blog contact

Architecten en energieadviseurs



Transitie is oorlog

Een ongelijke strijd van het nieuwe tegen het bestaande. Bestaande techniek, instituten en belangen. Het goedkope en ingebakken tegen het onbekende, nog niet uitontwikkelde en duurdere. Op het slagveld van de energietransitie heeft de HR-ketel zich ingegraven en laat zich niet zomaar uit het veld slaan. De HR-ketel is in topvorm en tot in de puntjes voorbereid op de strijd. Gaswinning, check. Gasleidingen, check. Bedrijfszekerheid, check. Eenvoudige bediening, check. Opgeleide installateurs, check. Grote belangen, check. Zelfs nu Groningen wegzakt, het Midden-Oosten een zooitje is en Poetin aan de deur klopt draait hij nog altijd als een zonnetje. De energietransitie is dus oorlog. We hebben nu een groepje NOM-commando’s. Verkenners die de doelen stellen, kansen markeren en de weg vrij maken. Maar het is lastig doorstoten zonder back-up. De overheid mobiliseert de troepen niet.


Alle stimuleringsmaatregelen zijn indirect en worden weinig gevoeld waardoor eigenaren niet in beweging komen. Mensen zitten niet te wachten op gedoe, hoge investeringen en extra leningen. Zeker niet als het voordeel niet direct groot is. En om eerlijk te zijn, ook ik kijk eerst naar ruimte en locatie. Energiezuinigheid staat niet bovenaan de lijst bij het kopen van een huis.

Mijn vraag: Waar blijft de werkelijke back-up voor energiezuinig renoveren?

Elektrische apparaten hebben tegenwoordig een energielabel. Een koelkast met label G is al lang niet meer te koop. Gloeilampen zijn bij wet verboden en zuinige en elektrische auto’s krijgen een korting op de BPM en kennen nog andere fiscale voordelen, en milieu-zones waar vervuilende auto’s niet in mogen. Vergelijkbare ontwikkelingen zie ik niet voor huizen, terwijl dit ook energieslurpers zijn.


Als we de parallel trekken met andere gebruikers zou het beleid voor woningen ongeveer als volgt zijn: Een verbod op de verkoop en verhuur van huizen met label D tot met G om te beginnen. Daarnaast een progressief overdrachtsbelastingstelsel, korting op de OZB en vuiltoeslag voor zuinige woningen, of een CO2 taks voor onzuinige woningen. Is het label slechter dan C dan moet er een verbouwplan toegevoegd worden aan de verkoopdocumenten. Genoeg mogelijkheden dus. De prikkel van een maatregel moet bij de eigenaar komen te liggen om de split incentive te voorkomen. Nu betalen sommige huurders zich krom aan energie en weigert de verhuurder de woning te verbeteren. Ik ben zelf recent nog in een huis geweest die ik redelijkerwijs onbewoonbaar zou verklaren. Het was niet warm te krijgen. Het ijs stond op het dekbed.


E + R - Architecten en energieadviseurs - Joost van Geelstraat 31, 3021 VK Rotterdam - T: (+31) 06-16539486 - E: info@eplusr.nl