home bureau blog contact

Architecten en energieadviseursDe energiedialoog: Beam me up, Scotty!

Als ik bij een bijeenkomst kom over energietransitie valt mij één ding op, het is meer van hetzelfde. Dat is ook niet vreemd. Het zijn weer dezelfde mensen die over het hetzelfde probleem nadenken vanuit hetzelfde perspectief. Beleidsmakers, fossiel- en kernenergie lobbyisten en natuurlijk de duurzaamheidsdenkers. Out of the box denken blijft een illusie, dus blijven we in dezelfde cirkeltjes ronddraaien. Neem de energiedialoog, specifiek de discussie over scenario’s. Uit alle dialooggesprekken die tot nu toe zijn gehouden zijn twee scenario’s gedestilleerd. Opvallend: er is helemaal niets nieuws bedacht. Het eerste scenario trekt het beleid van heden ten dage door, het tweede de trend van vandaag. De discussie wordt met de verkeerde mensen gevoerd en is op de verkeerde manier ingestoken. Getrut in de marge, preken voor eigen parochie. Beam mij maar op Scotty!

Hoe dan wel? Allereerst: Mensen met een energie achtergrond, moeten volkomen geweerd worden uit de discussie. Daar komt niets nieuws vandaan.


Elke keer hetzelfde geleuter. Breng demografen, psychologen, visonairs, geschiedkundigen, top-techneuten, kunstenaars, science-fiction schrijvers eens bij elkaar. Laat hun eens een wereld schetsen. Science fiction is een bron van inspiratie voor onze huidige technologie. Elon Musk en anderen werken aan vele van deze jongensdromen. Mijn ouders zijn opgegroeid met loonzakjes en het telraam. Zij hadden nooit gedacht dat ze nu geld konden pinnen en over een paar jaar naar mars kunnen reizen.

Ten tweede wordt Nederland als eiland gezien. Dit is een aanname die je simpelweg niet kunt maken. We zijn een naar buiten georiënteerd land. We willen de gashub van Europa zijn, pieken van wind- en zonne-energie komen nu al uit Duitsland en Denemarken, opslag vindt plaats in Noorwegen. Marokko en Zuid Europese landen investeren enorme bedragen in zon. Daar is het veel goedkoper dan hier omdat de zon daar 2 a 3 keer zoveel energie aflevert. Kijk naar Dubai, daar is zonne-energie al goedkoper dan fossiel. Nederland kan hier simpelweg niet mee concurreren. Als je dit negeert is het een zinloze exercitie.


Ten derde. Mensen doen wat binnen hun mogelijkheden valt. Bij groeiende mogelijkheden groeien behoeften evenredig. Vroeger had men 1 of geen TV, nu hebben we TV’s, computers, tablets en telefoons. Over 30 jaar boeken ze wellicht een tripje naar de maan en pakken de vacuümbuis naar de Middellandse zee voor een dagje strand. Dat kan mede omdat er voldoende energie in de Sahara wordt gemaakt. Energieneutraal gaan we daarom niet worden op ons eiland. We doen wat dan mogelijk is. Mijn scenario is gebaseerd op het internationale aanbod van energie in samenhang met het aanbod aan van producten. Hoe dat eruitziet moeten we niet de energie experts vragen, juist niet. Kunnen we alleen aardappels eten, dan eten we aardappels. Als we voor 20 euro naar de maan kunnen, dan doen we dat. Ik weet één ding zeker, ik weet het niet. Maar ik kan er wel over fantaseren. Beam me up Scotty!


E + R - Architecten en energieadviseurs - Joost van Geelstraat 31, 3021 VK Rotterdam - T: (+31) 06-16539486 - E: info@eplusr.nl